7 Terbaik Jenis-Jenis Ikan Pelaga dan Tercantik

 

Ikan Laga atau Pelaga, juga dikenali sebagai ikan betta.Sejenis  spesies ikan yang sangat popular untuk peliharaan. Nama Genus berasal dari bettah ikan, yang diambil dari dialek tempatan Melayu. Ikan ini berasal dari sawah padi yang terdapat di Thailand, Malaysia, Indonesia, Kemboja dan Vietnam dan dikenali sebagai pla-kad di Thailand atau Pelaga dalam bahasa Melayu.Tanah Melayu (kini Thailand dan Malaysia) dah jumpa ikan laga ni sebelum abad ke 19 lagi .

Ikan laga ni dah kira popular satu dunia sebab cantik. Warna , dan sirip  kat Pelaga jantan  membuat orang teruja nak bela , tambah-tambah budak-budak. Pelaga betina  tidak terlalu berwarna, dan mempunyai sirip yang lebih pendek. Kalau ikutkan asalnya , spesies ini biasanya tidak terang berwarna. Tapi, program pembiakan dalam kurungan telah menghasilkan dalam pelbagai warna, termasuk putih, kuning, oren, merah, merah jambu, biru, hijau, biru hijau, coklat dan hitam. Kira dah jadi macam-macam corak dah.Kat sini aku ada koleksi gambar 7 ikan laga jenis halfmoon yang agak cun..Jom tengok :

1 . 

 

2.

 

 

4.

 

5.

 

6.

 

7.

Tapi yang kat atas tu jenis Halfmoon , sebab ikan Pelaga ni yang aku tahu ada 7 jenis .Jadi aku dah senaraikan dengan gambar sekali jenis-jenis ikan Pelaga ni..Jadi korang takyah confius lagi nanti.

1.CROWNTAILS

2.DELTAS / SUPER DELTAS

3.DOUBLE TAILS

4.HALFMOON

5.HALFMOON PLAKATS

6.VIELTAILS / LONG TAILS

7.WILD TYPES / IMBELLIS

 

Ikan jenis Wild tu lah yang banyak kat bendang, paya atau sawah padi..Dulu time aku kecik gila dok cari ikan ni..Cari kat paya main sauk je dengan bekas penapis mak aku..Lepas tu bagi gaduh tengok ikan sapa paling champion..hehe ..

 
Filed in: Haiwan&Peliharaan Tags: , , ,

You might like:

7 Terbaik Populasi  Penduduk Teramai 2013 7 Terbaik Populasi Penduduk Teramai 2013
7 Terbaik Gunung Tertinggi di dunia 7 Terbaik Gunung Tertinggi di dunia
7 Terbaik Bangunan Tertinggi di dunia 2013 7 Terbaik Bangunan Tertinggi di dunia 2013
7 Terbaik Tempat Berhantu Terkenal Di Semenanjung Malaysia 7 Terbaik Tempat Berhantu Terkenal Di Semenanjung Malaysia

Leave a Reply

Submit Comment
© 2014 Koleksi 7 Terbaik Seluruh Dunia. All rights reserved. XHTML / CSS Valid.
Proudly designed by Theme Junkie.